sporades24.gr
ΕΛΛΑΔΑΠΟΛΙΤΙΚΗΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Αδ. Γεωργιάδης: Απογευματινά χειρουργεία επί πληρωμή στο ΕΣΥ

Κοινοποίηση

«Τις επόμενες μέρες, που οι Υπουργοί Υγείας και Οικονομικών θα υπογράψουμε την Κοινή Υπουργική Απόφαση, αν κάποιος ασφαλισμένος θέλει να πάει στο απογευματινό χειρουργείο θα πληρώνει, αυτή είναι η λογική του απογευματινού χειρουργείου», υπογράμμισε ο Υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος προχώρησε σε διευκρινίσεις για τον τρόπο λειτουργίας των απογευματινών χειρουργείων, συνέντευξή του στον ΑΝΤ1.

Ο υπουργός αναφερόμενος στις αγροτικές κινητοποιήσεις δήλωσε ότι «η Κυβέρνηση αυτή έχει ανοιχτή την πόρτα της στον αγροτικό κόσμο, επαναλαμβάνω δεν αντιδικούμε. Θέλω να τους πω με πολύ μεγάλο σεβασμό, ξέρουν ότι τους αγαπώ, δεν πρέπει να κλείσουν τις εθνικές οδούς. Τι ζητούν οι αγρότες; Μεγαλύτερη οικονομική ενίσχυση από το κράτος. Για να έχει το κράτος χρήματα να τους δώσει, πρέπει να εισπράττει φόρους

Για το πόσο προετοιμασμένο είναι το ΕΣΥ για την επικείμενη κακοκαιρία

«Εμείς στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, έχουμε προετοιμαστεί για να λειτουργήσουν κανονικά όλες οι δομές μας στις περιοχές που φαίνεται πως θα έχουν τη μεγαλύτερη πίεση. Η περιοχή που φαίνεται ότι θα πληγεί περισσότερο, είναι ως συνήθως η Εύβοια. Η Εύβοια θα έχει τη μεγαλύτερη πίεση. Δευτερευόντως, η Στερεά Ελλάδα και σε ορισμένες περιοχές η Αττική και η Κρήτη».

Για το θέμα των συμβάσεων των καθαριστριών στα νοσοκομεία

«Έχει γίνει μεγάλη φασαρία. Για να το ξεκαθαρίσουμε και αυτό. Η Διοίκηση του Αγίου Σάββα έκανε διαγωνισμό για να πάρει εργολάβο για τις καθαρίστριες. Έγινε προσφυγή από το Σωματείο, έχασαν την προσφυγή στο δικαστήριο. Έγινε προσφυγή στο Ελεγκτικό Συνέδριο, έχασαν την προσφυγή στο Ελεγκτικό Συνέδριο. Πήρε έγκριση από την Ενιαία Αρχή Συμβάσεων, έγινε κι εκεί προσφυγή και κέρδισε ο εργολάβος. Με τρεις δικαστικές αποφάσεις στα χέρια του από την Ενιαία Αρχή Συμβάσεων, το Ελεγκτικό Συνέδριο και το Δικαστήριο το νοσοκομείο εφαρμόζει την απόφασή του. Όλα αυτά που λένε για το κόστος, ελέγχθηκαν από τρία διαφορετικά δικαστήρια και τρία διαφορετικά δικαστήρια είπαν ότι ο εργολάβος είναι φτηνότερος».

«Η συμφωνία στη συγκεκριμένη διαγωνιστική διαδικασία, όχι μόνο στον Άγιο Σάββα αλλά σε κάθε νοσοκομείο, είναι ότι ο εργολάβος υποχρεούται να προσλάβει πρώτα τις καθαρίστριες που λήγει η σύμβασή τους. Όποια καθαρίστρια θέλει να συνεχίσει να εργάζεται στο ίδιο νοσοκομείο μέσω του εργολάβου, θα συνεχίσει να εργάζεται μέσω του εργολάβου. Αυτές έχουν προτεραιότητα. Και αυτό έχει προβλεφθεί. Δεν έχει προβλεφθεί να μείνει κάποια καθαρίστρια χωρίς δουλειά. Το ξεκαθαρίζω. Τώρα αν κάποιος δεν θέλει να δουλέψει με εργολάβο αυτό είναι δικό του θέμα».

Για τη λειτουργία των απογευματινών χειρουργείων

«Απογευματινά ιατρεία με πληρωμή υπάρχουν εδώ και 25 χρόνια. Όταν έμπαιναν τα απογευματινά ιατρεία γινόταν η ίδια φασαρία, μας έλεγαν «ιδιωτικοποιείτε το ΕΣΥ, θα πληρώνει ο κόσμος, τι είναι αυτά τα πράγματα». Μπήκαν τα απογευματινά ιατρεία, λειτουργούν 25 χρόνια, άνοιξε καμία μύτη; Κατέρρευσε το ΕΣΥ; Ιδιωτικοποιήθηκε;».

«Τις επόμενες μέρες, που οι Υπουργοί Υγείας και Οικονομικών θα υπογράψουμε την Κοινή Υπουργική Απόφαση, αν κάποιος ασφαλισμένος θέλει να πάει στο απογευματινό χειρουργείο θα πληρώνει, αυτή είναι η λογική του απογευματινού χειρουργείου. Σήμερα τα χειρουργεία του ΕΣΥ δουλεύουν μέχρι τις 15:00, εκτός αν έχουν κάποιο έκτακτο περιστατικό. Αυτό που ισχύει σήμερα θα ισχύει εις το ακέραιο. Όμως, θα υπάρχει και η δυνατότητα εάν θέλει μία κλινική να μπορεί να οργανώσει απογευματινά χειρουργεία, δηλαδή μετά τις 15:00, όπου σε αυτά τα απογευματινά χειρουργεία πια θα μπορεί κάποιος να πάει επί πληρωμή».

«Για να μπορεί μία κλινική να έχει το δικαίωμα να οργανώσει απογευματινά χειρουργεία επί πληρωμή, θα πρέπει να έχει εκπληρώσει στο ακέραιο την παραγωγή χειρουργείων που κάνει το πρωί, όπως ίσχυε μέχρι τώρα. Δηλαδή αν έχει έστω ένα λιγότερο χειρουργείο, θα το καταγράφουμε ηλεκτρονικά γιατί πλέον έχουμε ηλεκτρονική Ενιαία Λίστα Χειρουργείων. Άρα, εγώ που περιμένω να χειρουργηθώ παραδείγματος χάρη για τη χολή μου και έχω το νούμερο 30 αλλά δεν έχω χρήματα να πληρώσω ούτε στο απογευματινό χειρουργείο, ούτε σε ιδιωτικό νοσοκομείο. Αν από τη λίστα που είναι μπροστά μου, των 30 χειρουργείων, οι 10 πάνε στο απογευματινό χειρουργείο, εγώ από εκεί που έχω το νούμερο 30, θα έχω το νούμερο 20. Και θα πάω αντί για δύο μήνες, σε έναν μήνα. Άρα, εγώ που δεν έχω καθόλου χρήματα, ωφελούμαι από το γεγονός ότι μειώνεται η λίστα καθώς θα χειρουργηθώ γρηγορότερα. Ο ενδιάμεσος που έχει χρήματα να πληρώσει το απογευματινό χειρουργείο ωφελείται γιατί πληρώνει κάτι λιγότερο από το ιδιωτικό νοσοκομείο ώστε να μπορεί να πάει να χειρουργηθεί γρηγορότερα».

Για το κόστος των απογευματινών χειρουργείων

«Η χρέωση θα προβλέπεται μέσα στην Υπουργική Απόφαση. Τα νοσοκομεία έχουν τιμολογημένες τις ιατρικές τους πράξεις. Μέχρι τώρα είναι το λεγόμενο σύστημα των ΚΕΝ, από τις αρχές Μαρτίου γίνεται πιο επικαιροποιημένο με το σύστημα των DRGs. Έχουμε δηλαδή για την κάθε επέμβαση συγκεκριμένο τιμοκατάλογο, αυτό που πληρώνει ο ΕΟΠΥΥ, αυτό που πληρώνουν στα ιδιωτικά νοσοκομεία. Ο ΕΟΠΥΥ θα πληρώνει το ποσοστό που προβλέπεται στη συμμετοχή του ΕΟΠΥΥ και ο ασθενής θα πληρώνει αυτό που προβλέπεται στην ιδιωτική του συμμετοχή, όπως θα πλήρωνε σε ένα ιδιωτικό νοσοκομείο».

Για τις αγροτικές κινητοποιήσεις

«H Κυβέρνηση δεν αντιδικεί με τον αγροτικό κόσμο. Ίσα – ίσα που το 41% όπως λέτε, προήλθε γιατί η Κυβέρνησή μας όλη την περίοδο που κυβερνά δείχνει για τους αγρότες ιδιαίτερη φροντίδα. Εγώ ως Υπουργός Ανάπτυξης έβγαλα πάρα πολλά εργαλεία για τους αγρότες και ως Υπουργός Εργασίας έβγαλα το νόμο για την αύξηση του επιδόματος μητρότητας για τις αγρότισσες, την αύξηση του ορίου για τα χρέη για τους αγρότες και ούτω καθ’ εξής. Κατά τον ίδιο τρόπο, όλοι οι Υπουργοί της Κυβερνήσεως Μητσοτάκη έχουν πάρει μέτρα υπέρ του αγροτικού κόσμου. Δεν έχει υπάρξει καμία ολιγωρία. Η Κυβέρνηση είναι συνεχώς από πάνω και μπορώ να πω ότι ο Λευτέρης Αυγενάκης είναι και ένας από τους πιο δραστήριους Υπουργούς».

«Οι αποζημιώσεις έχουν έναν ρυθμό που δίνονται, δεν δίνονται αυτόματα. Δεν νομίζω ότι έχει υπάρξει ποτέ κυβέρνηση στην ιστορία της Ελλάδας που να έχει δώσει νωρίτερα αποζημιώσεις από εμάς. Έχουμε φτιάξει ειδικές ηλεκτρονικές πλατφόρμες και έχει ασχοληθεί και το Υπουργείο Πολιτικής Προστασίας και το Υπουργείο Ανάπτυξης για να πάρουν τις αποζημιώσεις το δυνατόν νωρίτερα. Το αν το δυνατόν νωρίτερα είναι ικανοποιητικό για τους αγρότες είναι άλλη συζήτηση. Τη δυνατότητα του κράτους με την ανάγκη του αγρότη είναι που θα πρέπει να συζητήσει η Κυβέρνηση και αυτό συζητάει τώρα. Πάντως αντιδικία εμείς με τον αγροτικό κόσμο ούτε έχουμε ούτε θέλουμε να έχουμε».

«H Κυβέρνηση αυτή έχει ανοιχτή την πόρτα της στον αγροτικό κόσμο, επαναλαμβάνω δεν αντιδικούμε. Θέλω να τους πω με πολύ μεγάλο σεβασμό, ξέρουν ότι τους αγαπώ, δεν πρέπει να κλείσουν τις εθνικές οδούς. Τι ζητούν οι αγρότες; Μεγαλύτερη οικονομική ενίσχυση από το κράτος. Για να έχει το κράτος χρήματα να τους δώσει, πρέπει να εισπράττει φόρους. Για να εισπράττει φόρους πρέπει η οικονομία να μην διαταράσσεται. Άρα λοιπόν, καλό είναι να μην κλείσουν οι κεντρικές οδοί. Αυτό θα κάνει μόνο ζημιά στα ίδια τους τους συμφέροντα».

«Αγροτικές κινητοποιήσεις υπάρχουν σχεδόν πια σε όλες τις χώρες της Κεντρικής Ευρώπης. Δεν είναι ελληνικό φαινόμενο. Έχει πολύ βαθύτερες αιτίες. Και η αύξηση της ενέργειας έχει παίξει ρόλο και η εισαγωγή πολλών σιτηρών ανεξέλεγκτα από την Ουκρανία ως μέσο ενίσχυση της ουκρανικής οικονομίας έχει παίξει ρόλο. Μπορεί στην Ελλάδα να έχει κάποια ειδικά χαρακτηριστικά λόγω του “Daniel”, αλλά δεν είναι ο “Daniel” που κατεβάζει τους αγρότες της Γερμανίας στο Βερολίνο ή στο Παρίσι».

Για τις καταλήψεις στα Πανεπιστήμια

«Δεν υπάρχει κανένας τρόπος να κάνεις μεταρρυθμίσεις χωρίς να υπάρξει κάποιας μορφής αναταραχή. Εμείς θέλουμε να κάνουμε πράγματα και εκλεγήκαμε για να κάνουμε πράγματα. Προφανώς, όταν παραδείγματος χάρη φέρνουμε το νόμο για την ανώτατη εκπαίδευση και την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων, δεν περίμενε κανείς ότι δεν θα ανοίξει και μύτη. Ήταν προφανές ότι κάποιες αντιδράσεις, κυρίως από την άκρα αριστερά θα υπήρχαν, όπως και υπάρχουν».

«Την άκρα Αριστερά την έχω ζήσει στο πετσί μου στο Πανεπιστήμιο και ξέρω καλά. Πρώτα απ’ όλα οι μισοί καταληψίες δεν έχουν σχέση με το Πανεπιστήμιο, δεν είναι φοιτητές. Λίγοι είναι οι πραγματικοί φοιτητές στις καταλήψεις. Οι πραγματικοί φοιτητές θέλουν να πάρουν το πτυχίο τους και να βρουν δουλειά, δεν ενδιαφέρονται για φασαρίες. Προφανώς οι δυνάμεις της άκρας Αριστεράς που είχαν κρατήσει τα πανεπιστήμια σε μία αδράνεια επί δεκαετίες, δικαιολογημένα τώρα αντιδρούν γιατί θα χάσουν το ψωμί τους».

«Το Υπουργείο Παιδείας έχει δώσει μία πολύ ωραία διέξοδο, χωρίς βία, που είναι οι ηλεκτρονικές εξετάσεις και τα ηλεκτρονικά μαθήματα. Αυτό νομίζω μπορεί να δώσει μια πολιτισμένη διέξοδο. Νομίζω ότι η Σύνοδος των Πρυτάνεων θα το δει λογικά αυτό το θέμα. Θα πάμε σε ηλεκτρονικές εξετάσεις, δεν θα χαθεί το εξάμηνο και οι καταλήψεις θα σβήσουν ως μη έχων αντικείμενο».

Πηγή: http://www.ertnews.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Σ. Φάμελλος: Το Ταμείο Ανάκαμψης γίνεται η μεγάλη χαμένη ευκαιρία – Η πολιτική αλλαγή μπορεί να γίνει ξεκινώντας από τις ευρωεκλογές

Η μακροζωία στην Ικαρία σε αφιέρωμα της βαυαρικής ραδιοφωνίας – Τα πανηγύρια και η θεωρία των «Μπλε Ζωνών»

Κασσελάκης από την Agrotica: «Θα στηρίξουμε τη Θεσσαλονίκη»