sporades24.gr
ΔΙΕΘΝΗΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Γαλλία: 15.000 αστυνομικοί παρατάσσονται για να εμποδίσουν την «πολιορκία του Παρισιού» από αγρότες

Κοινοποίηση

Με οκτώ «σημεία ασφυξίας» κατά μήκος των μεγάλων οδικών αρτηριών προς το Παρίσι, το απόγευμα της Δευτέρας, απειλούν οι Γάλλοι αγρότες που οδεύουν προς την πρωτεύουσα, ενώ σε απάντηση, η κυβέρνηση διέταξε την ανάπτυξη 15.000 αστυνομικών και παραστρατιωτικών χωροφυλάκων. Τα συνδικάτα FNSEA και οι Jeunes Agricultueurs (Young Farmers) σχεδιάζουν να ξεκινήσουν την «πολιορκία του Παρισιού» γύρω στις 2:00 μ.μ. (13:00 GMT).

Ο υπουργός Εσωτερικών Gerald Darmanin είπε ότι δόθηκαν εντολές οι δυνάμεις ασφαλείας να επιδείξουν μετριοπάθεια, αλλά προειδοποίησε επίσης τους αγρότες να μην παραβιάσουν κόκκινες γραμμές. Οι οδηγίες που δόθηκαν είναι:

  •  να μην μπουν οι αγρότες στις μεγάλες πόλεις, κυρίως στο Παρίσι.
  • να μην πλησιάσουν στο Rungis (χονδρική αγορα της περιοχής του Παρισιού)
  • να να μην αποκλειστούν τα 2 αεροδρόμια του Παρισιού Charles de Gaulle και Orly και των περιφερειών της Γαλλίας
  • Τα μπλόκα των αγροτών θα ξεκινήσουν σε 8 σημεία της περιοχής του Παρισιού και αναμένεται έμφραγμα στην κυκλοφορία. 
  • Μεγάλη μετριοπάθεια από τις αστυνομικές δυνάμεις, με εντολή “να αποτραπεί κάθε επίδειξη δύναμης” με την προϋπόθεση να μην υπάρξει βιαιοπραγία εναντίον ανθρώπων, κτιρίων και φορτηγών από το εξωτερικό. 
  •  Ανοιχτός δίαυλος επικοινωνίας με τα συνδικάτα και επικοινωνία με διάλογο ώστε να γνωστοποιούνται τα μπλόκα και να μην υπάρξουν προβλήματα   

Ωστόσο, το συνδικάτο Rural Coordination, έχει θέσει έναν συμβολικό στόχο, αυτόν του αποκλεισμού της διεθνούς χονδρικής αγοράς του Rungis (εκτός του Παρισιού), που θεωρείται η μεγαλύτερη για φρέσκα προϊόντα στον κόσμο.

Η κυβέρνηση μετά και το υπουργικό συμβούλιο κρίσης το βράδυ της Κυριακής, προσπαθεί να κατευνάσει το κύμα δυσαρέσκειας μεταξύ των αγροτών ενόψει των εκλογών για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τον Ιούνιο, που θεωρείται βασικό τεστ για την κυβέρνηση του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν.

Κατά τη διάρκεια επίσκεψης σε αγρόκτημα την Κυριακή, ο πρωθυπουργός Γκάμπριελ Ατάλ προσπάθησε και πάλι να αντιμετωπίσει τις ανησυχίες των αγροτών, αφού μια σειρά παραχωρήσεων που ανακοινώθηκαν την Παρασκευή δεν κατάφεραν να εκτονώσουν την κρίση.

«Θέλω να ξεκαθαρίσουμε τα πράγματα και να δούμε τι επιπλέον μέτρα μπορούμε να λάβουμε» για να ανταποκριθούμε στις καταγγελίες των αγροτών ότι αντιμετωπίζουν αθέμιτο ανταγωνισμό, είπε.

Ο Arnaud Rousseau, ηγέτης ενός από τα κύρια συνδικάτα αγροτών, FNSEA, δήλωσε ότι αναμένει να συναντηθεί με τον Γάλλο πρωθυπουργό αργότερα τη Δευτέρα.

«Στόχος μας δεν είναι να ενοχλήσουμε τους Γάλλους ή να κάνουμε τη ζωή τους δύσκολη, αλλά να ασκήσουμε πίεση στην κυβέρνηση», είπε στον τηλεοπτικό σταθμό RTL.

Την Κυριακή, δύο ακτιβιστές πέταξαν σούπα στον πίνακα της Μόνα Λίζα στο Μουσείο του Λούβρου για να επιστήσουν την προσοχή στη γεωργική βιομηχανία. “Τι είναι πιο σημαντικό; Τέχνη ή το δικαίωμα σε υγιεινό και βιώσιμο φαγητό”, ρώτησαν οι ακτιβιστές.

Εντείνοντας το χάος στους γαλλικούς δρόμους, οι οδηγοί ταξί πραγματοποιούν διαμαρτυρία.

Αλυσιδωτές κινητοποιήσεις από το Βέλγιο ως τη Ρουμανία

Στο γειτονικό Βέλγιο, οι αγρότες έχουν εντείνει τη δική τους εκστρατεία, αποκλείοντας με δεκάδες τρακτέρ την κυκλοφορία στον αυτοκινητόδρομο Ε42 ακριβώς βόρεια της Ναμούρ στα νότια της χώρας.

Οι αγρότες που διαμαρτύρονταν έξω από ένα βελγικό γήπεδο ποδοσφαίρου καθυστέρησαν επίσης κατά 30 λεπτά τον αγώνα μεταξύ της Ράσινγκ Γκενκ και του Σιντ Τρούιντεν.

Τις τελευταίες εβδομάδες, παρόμοιες διαμαρτυρίες αγροτών είναι σε εξέλιξη στη Γερμανία, την Πολωνία, τη Ρουμανία και την Ολλανδία.

Πηγή: http://www.ertnews.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Σχολή Γονέων από το Κέντρο Κοινότητας

Διοργάνωση της δεύτερη “Ημέρας Αθλητισμού” την Τετάρτη 20 Μαρτίου 2024 με την τιμητική παρουσία της Πρώτης Ελληνίδας Χρυσής Ολυμπιονίκης, Βούλα Πατουλίδου

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΨΗΦΟΦΟΡΙΑΣ ΔΗΜΟΥ ΣΚΙΑΘΟΥ