Το νησί της Αλοννήσου διαθέτει έναν από τους σημαντικότερους ενάλιους αρχαιολογικούς χώρους της χώρας, όπου και πραγματοποιήθηκε το Σάββατο και σήμερα Κυριακή η διημερίδα με το τίτλο «BlueMed στην Αλόννησο», με στόχο την αξιοποίηση της ενάλιας πολιτιστικής κληρονομιάς στον καταδυτικό τουρισμό της χώρας μας.
Την έναρξη της διημερίδας, που διοργάνωσε η Περιφέρεια Θεσσαλίας και η Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων του Υπουργείου Πολιτισμού, με τη συμμετοχή του Δήμου Αλοννήσου, έκανε ο Υφυπουργός Πολιτισμού Κώστας Στρατής, ο οποίος στον χαιρετισμό του , μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στη μεγάλη πρόκληση, που προσφέρει ο ενάλιος τουρισμός και στις ισχυρές προοπτικές που μπορεί να δημιουργήσει εφόσον ξεκινήσουν να λειτουργούν επισκέψιμοι ενάλιοι αρχαιολογικοί χώροι. Στην ουσία ανοίγει ο δρόμος για μια καινούργια μορφή ανάπτυξης στην ελληνική περιφέρεια, που ταιριάζει ιδιαίτερα στη φυσιογνωμία και τις δυνατότητες της Ελλάδας.
Ο κ. Στρατής επεσήμανε επίσης ότι ο στόχος είναι μέσα στην επόμενη διετία να καταστούν επισκέψιμα αλλά και να αναδειχθούν μέσα από κατάλληλους χώρους ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης, σημαντικά υποβρύχια μνημεία, όπως είναι το ναυάγιο της Περιστέρας στην Αλόννησο, ίσως το σημαντικότερο ναυάγιο της κλασικής περιόδου με 3.000 οινοαμφορείς. Η ενάλια αρχαιολογία αποτελεί σημαντικό ερευνητικό τομέα, που συνδέεται με την οικονομία της γνώσης και την καινοτομία, αλλά και με έναν υψηλού επιπέδου πολιτιστικό τουρισμό, ο οποίος με τη σειρά του συνδυάζεται με τον θαλάσσιο – καταδυτικό και τον οικολογικό τουρισμό, ανέφερε ο Υφυπουργός Πολιτισμού. Με τον τρόπο αυτό δημιουργούνται θέσεις εργασίας και υπάρχει καθοριστική συμβολή στην οικονομική ανάπτυξη των τοπικών κοινωνιών, ενώ ταυτόχρονα οι επισκέπτες έρχονται σε επαφή με την πολιτιστική κληρονομιά αλλά και με το οικοσύστημα του κάθε τόπου.
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Στρατής στο σημαντικό ευρωπαϊκό πρόγραμμα Bluemed, με 14 εταίρους από πέντε χώρες, Ελλάδα, Ιταλία, Κροατία, Κύπρο και Ισπανία, με συντονιστή την Περιφέρεια Θεσσαλίας, που δημιουργεί βάσιμες προσδοκίες ότι πλησιάζει η ώρα να ξεκινήσει η λειτουργία των επισκέψιμων ενάλιων αρχαιολογικών χώρων. Στο πλαίσιο του προγράμματος, η Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων του Υπουργείου Πολιτισμού επεξεργάζεται τη χαρτογράφηση και την απεικόνιση των χώρων που βρίσκονται στη Μαγνησία και τις Σποράδες, αλλά ταυτόχρονα και τη συγκρότηση ενός πλαισίου αρχών που θα διέπει τη λειτουργία παρόμοιων χώρων σε ολόκληρη τη χώρα. Παράλληλα με την εξασφάλιση της προχρηματοδότησης από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων για τη συμμετοχή της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων στο Bluemed, το Υπουργείο Πολιτισμού προχωρά στις απαραίτητες θεσμικές υποδομές που είναι απαραίτητες για τον μεγάλο στόχο να ξεκινήσει η λειτουργία των επισκέψιμων ενάλιων αρχαιολογικών χώρων, τόνισε ο κ. Στρατής. Ήδη βρίσκεται στο στάδιο της υπογραφής η Κοινή Υπουργική Απόφαση για τον χαρακτηρισμό ως επισκέψιμων τεσσάρων νέων ενάλιων αρχαιολογικών χώρων στην Αλόννησο, ώστε μαζί με τους ήδη χαρακτηρισμένους να διαμορφωθεί ένα ευρύ δίκτυο επισκέψιμων χώρων στην περιοχή Παγασητικού – Σποράδων, που θα καταστήσει το εγχείρημα περισσότερο ανταγωνιστικό στον παγκόσμιο καταδυτικό χάρτη.
Παράλληλα, έρχεται σύντομα για ψήφιση στη Βουλή η επικαιροποίηση του νομοθετικού πλαισίου που διέπει τη λειτουργία των επισκέψιμων ενάλιων αρχαιολογικών χώρων, προκειμένου να καταστεί περισσότερο λειτουργικό και εφαρμόσιμο. Ενώ, ταυτόχρονα, εξετάζεται να δοθεί κάποια ευελιξία στη χωροθέτηση των καταδυτικών πάρκων εκτός των περιοχών με αρχαιολογικό ενδιαφέρον, όπου το επιτρέπουν οι ιδιαίτερες συνθήκες και η μορφολογία κάθε τόπου. Κλείνοντας, ο Υφυπουργός τόνισε το Υπουργείο Πολιτισμού επανέρχεται στην ευρύτερη σημασία που θα έχει η λειτουργία ενός Μουσείου Ενάλιων Αρχαιοτήτων, με τη βέλτιστη λύση να αποτελεί ο χώρος της Πολιτιστικής Ακτής Πειραιά, στην καρδιά του μεγαλύτερου λιμανιού της χώρας.
Ο Δήμαρχος Αλοννήσου Πέτρος Βαφίνης, δήλωσε αισιόδοξος αναφορικά με την προοπτική που ανοίγεται και επεσήμανε ότι η ανάπτυξη του εναλλακτικού τουρισμού στο νησί, με τις καθοδηγούμενες καταδύσεις στο θαλάσσιο μουσείο που αναπτύσσεται γύρω από την Αλόννησο, θα δώσει νέα ώθηση στις δραστηριότητες πέραν των καθιερωμένων τουριστικών δράσεων που υπάρχουν και θα αναδείξει την περιοχή ακόμη περισσότερο.. Ως δήμος είναι έτοιμοι να υποστηρίξουν τις απαραίτητες δράσεις και ενέργειες, εφόσον η Περιφέρεια Θεσσαλίας χρηματοδοτήσεις το έργο.
Στη συνέχεια το λόγο πήρε η Ελπίδα Χατζηδάκη, πρώην Διευθύντρια της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων, η ψυχή της ανακάλυψης του ναυαγίου της Περιστέρας, η οποία μίλησε για την ανασκαφή που έγινε το 1990 και τα πρώτα συμπεράσματα, για να ακολουθήσει ο Δημήτρης Κουρκουμέλης, υπεύθυνος Γραφείου Θεσσαλονίκης της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων, ο οποίος επικεντρώθηκε στους θαλάσσιους δρόμους και στα αρχαία ναυάγια στο Κεντρικό Αιγαίο.
Ιδιαίτερης σημασίας ήταν και οι εισηγήσεις που έγιναν από τους εκπροσώπους του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου Αλοννήσου Β. Σποράδων (Σπ. Ιωσηφίδης, Δημ. Πουρσανίδης και Βασιλική Βασιλοπούλου, ΕΛΚΕΘΕ (πρόγραμμα Interreg Med AMAre), «Η διατήρηση της φυσικής κληρονομιάς στο Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Αλοννήσου Βορείων Σποράδων και η σημασία της), ενώ αφορμή για την συγκεκριμένη διημερίδα αποτέλεσε το πρόγραμμα BlueMed, για το οποίο μίλησε η Αγγελική Βενέτη, ως Συντονίστρια του Προγράμματος για την Περιφέρεια Θεσσαλίας
Οι προοπτικές που ανοίγονται και ο σχεδιασμούς από πλευράς της αρχαιολογίας, παρουσιάστηκαν από την Παρή Καλαμαρά, Διευθύντρια της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων, η οποία εκτενώς έδωσε τα βήματα της επόμενης διετίας για τους επισκέψιμους ενάλιους αρχαιολογικούς χώρους, για τα κέντρα ενημέρωσης που θα λειτουργούν όλο το χρόνο, για την ανασκαφική έρευνα, ενώ οι εισηγήσεις ολοκληρώθηκαν με αυτή του Άγγελου Μαγκλή, από την Ατλαντίς Συμβουλευτική, που μεστά και ουσιαστικά μίλησε για την αναπτυξιακή προοπτική των Βορείων Σποράδων μέσω του προγράμματος BlueMed, αλλά και άλλων πρωτοβουλιών που οφείλουν να ληφθούν ώστε να παραχθεί ένα ελκυστικό πακέτο με τουλάχιστον επιπλέον πέντε προορισμούς πλην της Περιστέρας