sporades24.gr
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝΣΠΟΡΑΔΕΣ

Πολιτιστικές δράσεις- εκδηλώσεις- φεστιβάλ σε Μαγνησία και Σποράδες

Κοινοποίηση

Θρησκευτική πανήγυρης Αγίας Κυριακής στις Μικροθήβες, μουσικοθεατρικό χορευτικό δρώμενο με τίτλο «Ο Πραματευτής», εκδηλώσεις για το «Ανοιχτό Χωριό» στον Άγιο Λαυρέντιο, 5ο Αντάμωμα Πολιτισμών στο Λαύκο, λαϊκή βραδιά και θεατρική παράσταση αφιερωμένη στην Παναγία στα Άνω Λεχώνια, 7ο Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών στην Αλόννησο, 8ο Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών στη Σκόπελο και Μέρες Ρεμπέτικου στη Σκόπελο, είναι οι εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν στην Ηπειρωτική και Νησιωτική Μαγνησία από τις 6 έως τις 15 Ιουλίου, με τη στήριξη της Περιφέρειας Θεσσαλίας.

Συγκεκριμένα στις 6 Ιουλίου με πρωτοβουλία του Πολιτιστικού Συλλόγου Μικροθηβών «Φθιώτιδες Θήβες» και με την ευκαιρία εορτασμού της Αγίας Κυριακής, πρόκειται να πραγματοποιηθεί Λιτανεία και περιφορά της εικόνας της πολιούχου Αγίας Κυριακής ενώ θα ακολουθήσει λαϊκό γλέντι στις Μικροθήβες με μουσικό σχήμα. Στόχος της εκδήλωσης είναι η διατήρηση και διάδοση τις πολιτιστικής μας κληρονομιάς με την αναβίωση του παραδοσιακού εθίμου της θρησκευτικής πανηγύρεως και την αξιοποίηση πολιτιστικών πόρων όπως επίσης η ποιοτική ψυχαγωγία των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής και η προσέλκυση επισκεπτών στην περιοχή.  Η είσοδος για το κοινό θα είναι ελεύθερη.

Συνδιοργανωτές είναι: Η Περιφέρεια Θεσσαλίας – Π.Ε. Μαγνησίας και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Μικροθηβών «Φθιώτιδες Θήβες».

Επίσης στις 6 Ιουλίου με πρωτοβουλία του Πολιτιστικού Συλλόγου Μικρασιατών Νέας Ιωνίας Νομού Μαγνησίας «ΤΟ ΕΓΓΛΕΖΟΝΗΣΙ», πρόκειται να πραγματοποιηθεί μουσικοθεατρικό χορευτικό οδοιπορικό στις αλησμόνητες πατρίδες των Ελλήνων της καθ΄ ημάς Ανατολής (Κων/πολη, Πόντος, Καππαδοκία, Ανατολική Θράκη, παράλια Μικράς Ασίας)  με τίτλο «Ο Πραματευτής».  Η εκδήλωση θα περιλαμβάνει παρουσίαση των οικονομικών και εμπορικών δραστηριοτήτων των προγόνων μας και την ανταλλαγή στοιχείων πολιτιστικής κληρονομιάς της πατρίδας μας σε συνδυασμό με μουσική και χορό. Η είσοδος για το κοινό θα είναι ελεύθερη.

Στόχος της εκδήλωσης είναι η διατήρηση της ιστορικής μνήμης και η διάδοση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

Συνδιοργανωτές είναι: Η Περιφέρεια Θεσσαλίας – Π.Ε. Μαγνησίας & Σποράδων με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Μικρασιατών Νέας Ιωνίας Νομού Μαγνησίας «ΤΟ ΕΓΓΛΕΖΟΝΗΣΙ».

Από τις 7 έως τις 21 Ιουλίου με πρωτοβουλία του Αναπτυξιακού Συλλόγου Αγίου Λαυρεντίου το διάστημα θα πραγματοποιηθεί για πέμπτη χρονιά στον Άγιο Λαυρέντιο Πηλίου το «OpenVillage / Ανοιχτό Χωριό». Πρόκειται για μία πρωτοβουλία που ξεκίνησε το 2017 από κατοίκους, τοπικούς φορείς και φίλους του Αγίου Λαυρεντίου. Στόχος της πρωτοβουλίας είναι να βάλει ένα μικρό λιθαράκι στον προβληματισμό και τις απαιτούμενες δράσεις και πολιτικές για την τοπική ανάπτυξη με την αξιοποίηση των τοπικών πολιτιστικών και φυσικών πόρων. Η φετινή διοργάνωση περιλαμβάνει πληθώρα εκδηλώσεων που συνδέονται µε την προβολή και διαχείριση της πολιτιστικής κληρονομιάς μεταξύ των οποίων εσπερίδες, ημερίδες και ομιλίες για τα βότανα της περιοχής, τη μεσογειακή διατροφή, την τοπική παραδοσιακή κουζίνα, την προφορική ιστορία και τους νέους, την αποκατάσταση παραδοσιακών κατασκευών, προβολή ταινιών για παιδιά και ενήλικες µε σχετική ανάλυση και συζήτηση, από το Νεανικό Πλάνο του Φεστιβάλ Ολυµπίας, ξεναγήσεις σε δημόσια και ιδιωτικά κτήρια της παραδοσιακής αρχιτεκτονικής και στο δημόσιο χώρο, ξεναγήσεις στο φυσικό περιβάλλον και αναγνώριση βοτάνων, μαγειρική από τα καταστήματα του χωριού µε έμφαση στην τοπική παραδοσιακή κουζίνα και τα βότανα της περιοχής. Συνδιοργανωτές είναι: Η Περιφέρεια Θεσσαλίας – Π.Ε. Μαγνησίας & Σποράδων και ο Αναπτυξιακός Σύλλογος Αγίου Λαυρεντίου, που κατέθεσε σχετικό αίτημα συνδιοργάνωσης σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, το Πορφυρογένειο Ίδρυμα Αγριάς, το Νεανικό Πλάνο Διεθνούς Φεστιβάλ Ολυμπίας και την Ι.Μ. Δημητριάδος και Αλμυρού.

Από τις 7 έως τις 8 Ιουλίου με πρωτοβουλία του Πολιτιστικού Συλλόγου Λαυκιωτών «Η Δράση», πρόκειται να πραγματοποιηθεί στο Λαύκο, το 5ο Αντάμωμα Πολιτισμών. Πρόκειται για διήμερο παραδοσιακών χορών και μουσικής από κάθε γωνιά της πατρίδας μας. Σκοπός της εκδήλωσης είναι η διατήρηση και διάδοση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς ιδιαίτερα στους νέους και η ανταλλαγή στοιχείων πολιτισμού.  Η εκδήλωση θα έχει ελεύθερη είσοδο για το κοινό.

Συνδιοργανωτές είναι: Η Περιφέρεια Θεσσαλίας – Π.Ε. Μαγνησίας & Σποράδων και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Λαυκιωτών «Η Δράση».

Στις 7 Ιουλίου με πρωτοβουλία του Χορευτικού Ομίλου Άνω Λεχωνίων, στον προαύλιο χώρο του Δημοτικού Σχολείου Άνω Λεχωνίων, πρόκειται να πραγματοποιηθεί, μουσικοχορευτική, θεατρική παράσταση αφιερωμένη στην Παναγία. Προς τιμήν της έχουν γραφτεί ύμνοι και μελωδίες που σε πολλές περιπτώσεις εμπλουτίζονται με χορευτικά βήματα σε ποικίλες εορτές του χρόνου σε όλες τις περιοχές της χώρας μας και των αλησμόνητων πατρίδων. Δρώμενα, χοροί, ύμνοι και τραγούδια στο όνομα της Παναγίας θα συνθέσουν το περιεχόμενο της μοναδικής αυτής εκδήλωσης. Συνδιοργανωτές είναι: Η Περιφέρεια Θεσσαλίας – Π.Ε. Μαγνησίας & Σποράδων και ο Χορευτικός Όμιλος Άνω Λεχωνίων και η «Μαγνήτων Κιβωτός».

Από τις 7 έως τις 9 Ιουλίου και για 8η χρονιά και με τη συμμετοχή χορευτικών συγκροτημάτων από κάθε γωνιά της χώρας μας, πρόκειται να πραγματοποιηθεί το Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών Σκοπέλου «Διαμαντής Παλαιολόγος». Το Φεστιβάλ διοργανώνεται από την Αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία «Πλέγμα». Το Φεστιβάλ έχει τεθεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, του ΕΟΤ, της Εθνικής Επιτροπής για την Unesco, της Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς, του Υπ. Παιδείας, του Δήμου Σκοπέλου ενώ διαχρονικά συνδιοργανώνεται με την Περιφέρεια Θεσσαλίας-Περιφερειακές Ενότητες Μαγνησίας και Σποράδων. Το Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών «Διαμαντής Παλαιολόγος» αποτελεί μια υπερτοπική εκδήλωση ευρωπαϊκής αξίας και αναγνωρισιμότητας. Στοχεύει δε να καταστήσει τη Σκόπελο κέντρο πολιτισμού κατά τις ημέρες διεξαγωγής του και να αναδείξει τον πλούσιο πολιτιστικό προϊόν της σε χορευτές- συμμετέχοντες και θερινούς επισκέπτες του νησιού.

Στις 8 Ιουλίου με πρωτοβουλία του Εθελοντικού Συλλόγου Άνω Λεχωνίων, στην κεντρική πλατεία Άνω Λεχωνίων θα πραγματοποιηθεί η πολιτιστική εκδήλωση «Λαϊκή Βραδιά» με μουσικά ακούσματα και χορούς από το Πήλιο, τη Μαγνησία και άλλες περιοχές της πατρίδας μας με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.

Σκοπός της εκδήλωσης είναι η διατήρηση και διάδοση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς μέσω των μουσικών ακουσμάτων της περιοχής μας και όχι μόνο. Επιπλέον δίνεται η ευκαιρία μέσω της εκδήλωσης, να επιτευχθεί η προαγωγή των πολιτιστικών ενδιαφερόντων των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής. Η εκδήλωση απευθύνεται σε κοινό κάθε ηλικίας ντόπιους αλλά και τους πολυάριθμους επισκέπτες της περιοχής και θα είναι με ελεύθερη είσοδο.

Συνδιοργανωτές είναι: Η Περιφέρεια Θεσσαλίας – Π.Ε. Μαγνησίας & Σποράδων και ο Χορευτικός Όμιλος Άνω Λεχωνίων.

Από τις 8 έως τις 10 Ιουλίου με πρωτοβουλία του Πολιτιστικού Συλλόγου Αλοννήσου θα πραγματοποιηθεί το 7ο Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών Αλοννήσου. Στο Φεστιβάλ έχουν προσκληθεί να συμμετέχουν χορευτικά συγκροτήματα από όλη την Ελλάδα αλλά και το εξωτερικό. Σκοπός του Φεστιβάλ είναι η πολιτιστική και τουριστική ανάπτυξη του νησιού, η διατήρηση της παράδοσης και η προβολή των ηθών, των εθίμων, των παραδόσεων, της μουσικής και των τοπικών ενδυμασιών των χορευτικών συγκροτημάτων παράλληλα με την ποιοτική ψυχαγωγία των κατοίκων και των πολυάριθμων επισκεπτών του νησιού.

Η είσοδος για το κοινό θα είναι ελεύθερη. Συνδιοργανωτές είναι: Η Περιφέρεια Θεσσαλίας – Π.Ε. Μαγνησίας και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Αλοννήσου.

Από τις 11 έως τις 15 Ιουλίου με στόχο την προβολή, διατήρηση και διάδοση του ρεμπέτικου τραγουδιού και με πρωτοβουλία του Πολιτιστικού & Λαογραφικού Συλλόγου Σκοπέλου θα πραγματοποιηθεί στη Σκόπελο, Φεστιβάλ αφιερωμένο στο ρεμπέτικο τραγούδι. Το Φεστιβάλ θα περιλαμβάνει μουσικοθεατρικές παραστάσεις, ομιλίες, σεμινάρια, εκθέσεις, συνέδριο και φυσικά συναυλίες όπου με τη σύμπραξη αξιόλογων καλλιτεχνικών δυνάμεων του νησιού θα προβληθεί η μουσική παράδοση του τόπου στο ρεμπέτικο τραγούδι. Σκοπός της εκδήλωσης είναι η διατήρηση και διάδοση της ρεμπέτικης μουσικής ιστορίας, άρρηκτα συνδεδεμένης με την ιστορία του νησιού, η ποιοτική ψυχαγωγία των κατοίκων και των πολυάριθμων επισκεπτών καθώς και η προσέλκυση επισκεπτών στο νησί ενώ θα έχει ελεύθερη είσοδο για το κοινό. 

Συνδιοργανωτές της εκδήλωσης είναι: Η Περιφέρεια Θεσσαλίας – Περιφερειακές Ενότητες Μαγνησίας & Σποράδων με τον Πολιτιστικό και Λαογραφικό Σύλλογο Σκοπέλου.

Σε δηλώσεις της η Αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας και Σποράδων Δωροθέα Κολυνδρίνη ανέφερε «Η Περιφέρεια Θεσσαλίας – Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας και Σποράδων, στηρίζει και ενισχύει τη δράση τοπικών φορέων και συλλόγων, είτε αφορά σε πολιτιστικές και αθλητικές εκδηλώσεις, είτε αφορά σε συνέδρια και ημερίδες. Σε αγαστή συνεργασία με την τοπική κοινωνία, συνδιοργανώνουμε εκδηλώσεις που αποσκοπούν είτε στη ψυχαγωγία, είτε στην ενημέρωση του κοινού και που μπορούν με ελεύθερη είσοδο να τις παρακολουθήσουν όλοι οι συμπολίτες μας».

ΠΗΓΗ:http://www.ertnews.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Σύγκληση του Τοπικού Επιχειρησιακού Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας (ΤΕΣΟΠΠ) του Δήμου Σκιάθου, την Τετάρτη 15 Μαΐου 2024 στις 10:00π.μ. στο Γραφείο Δημάρχου, με θέμα την λήψη μέτρων πρόληψης και ετοιμότητας ενόψει της αντιπυρικής περιόδου 2024

Σκόπελος: Αρνήθηκε τον έλεγχο του εστιατορίου του και εξύβρισε τους αστυνομικούς

ΑΑΔΕ: Το εγχειρίδιο των βραχυχρόνιων μισθώσεων – Διευκρινίσεις για φορολογία και αντιμετώπιση ειδικών περιπτώσεων